Plak Nerden Alınır? Plak Almanın Püf Noktaları

plak seçen kız

PLAK NEREDEN ALINIR?  PLAK ALMANIN PÜF NOKTALARI

Değerli dostlarımız, bildiğiniz gibi plak fiyatları döviz kurları ile paralel bir şekilde yükseliş trendinde.  Ayrıca plak hobisine merak salan ve aramıza katılan müzikseverlerin sayısı da gün geçtikçe artıyor. Hal böyle olunca bir plağın fiyatının düşmesini beklemek hayal görmek gibi bir şey.  Plakları genelde, plakçılardan, plak festivallerinden veya online satış sitelerinden alırız. 

En doğru alışveriş metodu plağın plakçılardan ve plak fuarlarından alınmasıdır. Ancak plak satılan yerlere çok uzak bir yerde ikamet etmek, aranılan plağın online haricinde her yerde bulunamaması gibi durumlarda plak severler Online alışveriş sitelerini tercih etmektedir.

Plakların nereden alınacağı konusuna hızla değindikten sonra, plak almanın bazı püf noktalarından bahsetmek istiyoruz.

  • Belirli bir plağı gözüne kestirmiş olan dostlarımızın o plak ve fiyatıyla ilgili olarak arama motorlarından bir ön araştırma yapması faydalı olabilir. Sonra bütçenizi belirleyin. Bütçenizi aşmamaya özen gösterin. Bir plak dükkanını ziyaret edecekseniz yanınızda illaki nakit bulundurmanıza gerek yoktur. Genel olarak bütün plakçılarda kredi kartı geçmektedir.  Eğer bir plak fuarını ziyaret edecekseniz Yanınızda nakit bulundurun.
  • Çünkü fuarda satış ne yazık ki nakit üzerinden yapılıyor. Almak istediğiniz plakların listesini önceden bir kağıt parçasına veya telefonunuza kaydetmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz. Aksi takdirde bütçenizi aşmanız içten bile değil. Tabi sizlere her ne kadar tavsiyede bulunsak da bu kurala uymanın ne kadar zor olduğunu itiraf etmeliyiz. Çünkü plaklara bakmaya başladığınız ilk andan itibaren sizi cezbedecek ve önceliklerinizi değiştirecek başka bir plağa rastlamanız an meselesi.
 
  • Aradığınız plağı bulduğunuz ilk plakçıdan veya fuardaysanız ilk stanttan almayınız. Eğer nadir bir plak değilse daha iyi bir kondüsyonda veya daha uygun fiyata aynı plağa denk gelmeniz içten bile değil. Yine de bazen o plağı bir daha görememeniz ihtimaline karşı satıcıya seçtiğiniz plak veya plakları sizin için kısa bir süreliğine ayırmasını rica edebilirsiniz.
 
  • Almak istediğiniz plakların çoğunu tek dükkandan veya fuarda iseniz tek bir stanttan almaya gayret edin. Çünkü bir satıcıdan ne kadar fazla plak alırsanız o kadar pazarlık şansınız var. İndirim konusunda çok beklenti içinde olmayın. Bir satıcı raflarının düzeniyle, dış koruma naylonlarının yeni olması ve kategorilerin güzelce belirtmesi ve plak kapaklarının temiz ve diri oluşuyla daha ilk bakışta kendini belli eder.  O satıcının plakları da kuvvetle muhtemel temizdir. Burada plakların fiyatları belirgin rol oynar alışverişlerinizde.
 
  • Fuardan plak alırken ilk yöneleceğiniz stantlar yukarıda bahsettiğimiz gibi plakları düzenli bir şekilde alfabetik veya kategorilerine düzenli bir şekilde ayırmış olan satıcılar olmalıdır.  Çünkü özellikle aradığınız bir plağı bulmakta çok vakit kaybetmezsiniz.  Hepsi sabit tek fiyat konulmuş plak stantlarına daha sonra bakın. Aksini yaparsanız aradığınız plağı bulamama riski ile karşılaşır zamanın göz açıp kapayana kadar bittiğini görürsünüz. 
 
  • Fuarlarda ve plak dükkanlarında hepsi sabit fiyat  (örneğin hepsi 50 TL ya da 100 TL )  belirtilmiş plak stantlarında da sürpriz yani piyasa fiyatının altında ve çok temiz plaklara rastlamanız mümkün ama bu uğurda yüzlerce plağa tek tek bakmak zorunda kalabilirsiniz. Bu tip stantlar plağa yeni başlayanlar için adeta bir cennettir. Çünkü başlangıç seviyesi alıcılar eşelemeye başladığı ilk 15 dakikada koltuğunun altına zaten 30 plağı bir anda kıstırmış olacaktır. Sabit fiyatlı plak kutularını eşeleyen plak sever dostlarıma tavsiyem o kutuların içinde boşu boşuna “Metallica – Ride The Lightening” , “Erkin Koray-Elektronik Türküler” “Miles Davis – Bitches Brew” , “King Crimson – Red” albümü bulmak için boşa zaman harcamasınlar. Çünkü bulamayacaklardır. 
 
  • Gelelim pahalı ve nadir plaklara. Bazı plakçılar ve plak fuarlarında bazı stantlarda nadir plaklar “Collectors Items / Rare Records’’ diye isimlendirilen kutularda diğerlerinden ayrılırlar. Bu plakların fiyatları yüksektir. Yükseklik satıcılar ve alıcılar için de göreceli bir kavramdır. Bir satıcıda nadir plak fiyatları 10 000 TL ve üzeri iken kimi satıcıda 1000 TL lik plak bile nadir kategorisine girebiliyor. Plak konusuna vakıf ve hali hazırda iyi bir koleksiyonu olan müşterilerin en sevdiği bölümler işte bu nadir plakların olduğu kutulardır. Bu arkadaşlara da şöyle bir tavsiyem olabilir. Aynı kondüsyonda, aynı ülke ve aynı yıl baskısı nadir bir plağın fiyatı satıcılar arasında büyük değişkenlik gösterebiliyor. Lütfen sabırlı olun ve hiç çekinmeden teklifinizi yapın.  Size güzel bir tüyo vereyim. Satıcıya hiçbir zaman -en son ne kadar olur- sorusunu sormayın. Çok cüzi bir indirim yaparlar ya da yapmazlar. 

Fakat -Şu kadar para versem olur mu?- diye sorarsanız en azından satıcıyı da pazarlık ortamının içine sokabilirsiniz. Eğer teklif ettiğiniz rakam mantık dışı bir değer değilse. 

 
  • Cumartesi ve Pazar günleri fuar alanı ve stant önleri çok kalabalık olacağından zamana karşı bir yarış başlar alıcı için. Mesela bir standın önünde beğendiğiniz bir plağa rastladınız diyelim. O plağın durumuna bakarken harcadığınız zaman diliminde yanınızdaki bir başka alıcı yıllardır aradığınız başka bir plağı on saniye içinde alır ve gider. Sizler o plağın ardından yaşlı gözlerle bakakalırsınız. Eğer bu kötü duruma düşmek istemiyorsanız lütfen beğendiğiniz plakları ilk önce bir kenara ayırın. Daha sonra kondisyonlarına bakıp gerekli elemeleri yapınız.
 
  • Yurtdışı plak fuarlarında plak fiyatları geçtiğimiz on yıl önceye kıyasla ciddi bir şekilde arttı. Avrupa ve bütün dünyada plağa olan talebin artması ve Türkiye bağlamında da döviz kurlarının artması buna en önemli etkendir. Bu yüzden plak meraklılarına ve özellikle yeni başlayanlara tavsiyem yurtdışı fuarlardan bir plak almadan önce Türkiye’de aynı plağın ortalama fiyatları konusunda bir ön çalışma yapmalarıdır. Çünkü özellikle son zamanlarda Türkiye’de aynı plağı daha ucuza bulabilme ihtimalinizin olduğunu hiç unutmayın. Bu tecrübeyle sabittir.  Mümkünse Türkiye’de bulamayacağınız albümleri almaya yönelin.
 
  • Almak istediğiniz plağı sadece kategori belirtmiş olan stantlarda ararken zaman kaybetmemek için nelere dikkat etmemiz gerekiyor buna değinmek isterim. Örneğin bir Bob Dylan ya da Frank Sinatra ya da Tracy Chapman plağı arıyorsunuz ve plaklar şarkıcı isimlerine göre sıralanmamış. Bakacağınız bölüm illaki “Singer/ Songwriter” bölümü olmalı. Örneğin Gipsy Kings ya da Ümmü Gülsüm plakları arıyorsunuz. Eğer satıcıda bu plaklar varsa kuvvetle muhtemel “World Music” kategorisinde bulacaksınız. Eğer Michael Jackson plakları arıyorsanız ve M. Jackson diye bir bölüm yoksa,  “Black Music” yazan kutulardan bulmanız doğaldır. Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür. 
 
  • Bir de plak dükkanları veya fuarları haricinde, konusu plak olmayan 2. El ev eşyası satıcıları, antikacı veya sahafların önünden geçerken göz gezdirmenizi tavsiye ediyoruz. Aradığınız plağın nerede ne zaman karşınıza çıkacağı hiç belli olmaz.
 

Esen Kalın…


 
Etiketler: blog yazısı
Temmuz 23, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR